Omgeving

In het hart van de Périgord-Noir/Dordogne, prostate waar de rivieren de Beune en de Vézère samen komen, vindt u het kleine plaatsje Les Eyzies de Tayac-Sireuil. Het dorp noemt zichzelf ‘hoofdstad van de préhistorie’ daar er zeer veel prehistorische grotten in en rondom het dorp te vinden zijn. Het dorp wordt dan ook jaarlijks door vele toeristen bezocht waarbij ze zeker ook het Musée Nationale de Préhistoire en de Pôle Internationale de la Préhistoire (PIP) niet overslaan. Een zeer interessante grot in Les Eyzies is bijvoorbeeld <ahref=”http://nl.wikipedia.org/wiki/Grotte_de_Font-de-Gaume” target=”_blank”>Font de Gaume, and met rotsschilderingen van rond 15000 v. Chr. (’s zomers reserveren). Voor meer grotten in de omgeving, zie Grotten van de Dordogne.
Les Eyzies is verder een levendig plaatsje met restaurants in verschillende prijsklassen, health een kleine supermarkt, een slager, meerdere bakkers, een postkantoor enz. Op maandagochtend is er in Les Eyzies een toeristische markt waar u zaken als worstjes, notentaart, wijn en andere lekkernijenkunt kopen. Lekkernijen waar deze streek om bekend is.Voor uw grotere aankopen kunt u terecht in Le Bugue (4 supermarkten ) of in St Cyprien. Beide plaatsen zijn ongeveer 15 min met de auto en hebben bovendien ook hun eigen marktdagen: op dinsdagochtend is het markt in Le Bugue en op zondagochtend in St. Cyprien.
Een buitengewoon mooi (maar ’s zomers erg drukbezocht) stadje is Sarlat (zie ook deze site) dat op een afstand van 20 km. van Les Eyzies ligt.
Enkele restaurants in Les Eyzies en omgeving zijn bijvoorbeeld Restaurant ‘La Métairie’ (uitstekend restaurant met prima prijs-kwaliteitverhouding, op de route naar Sarlat), Café Brasserie de la Mairie ( eenvoudig restaurant, in Les Eyzies), Hostellerie du Passeur (goed restaurant, in Les Eyzies), Mentalo (pizzeria, in le Eyzies) enz. enz.
En bent u geïnteresseerd in Napoléon? Bezoek dan het Napoléon museum, eigendom van graaf Baudouin-Napoléon de Witt die, zoals hij ons vertelde, behalve van Napoleon ook afstamt van beroemde Nederlanders namelijk de broers Johan en Cornelis de Witt.
Als overblijfsel van de 100-jarige oorlog (1337-1453) zijn er vele kastelen te vinden in de omgeving,waarvan er vele te bezoeken zijn. Een zeer aantrekkelijk kasteel om te bekijken is bijvoorbeeld de voormalige kasteelwoning van Joséphine Baker . Hier vindt u de website van Des Milandes waar u een tentoonstelling kunt bekijken over het boeiende
leven van deze zwarte, van oorsprong Amerikaanse danseres.
En zo is er nog zoveel meer over deze prachtige streek te vertellen! Een zoektocht op internet, als voorbereiding op uw vakantie, zal u ongetwijfeld nog veel meer moois en interessants opleveren.
IMG_0607
IMG_0608IMG_0616
IMG_0622